KAKO DOBITI POVRAĆAJ NOVCA AKO VAM JE ODLOŽEN LET? Espreso vam donosi savete koji će vam sigurno biti od koristi
Putovanja, Foto: Dado Đilas, Tamara Trajković, Damir Dervišagić, beta dragan gojić, Ellen Schmidt Las Vegas Review Journal via AP

PUTOVANJA

KAKO DOBITI POVRAĆAJ NOVCA AKO VAM JE ODLOŽEN LET? Espreso vam donosi savete koji će vam sigurno biti od koristi

Detaljan vodič o povraćaju novca ako vam je odložen let

Objavljeno:
T Š

Sigurno vam se bar nekad desilo da vam otkažu let u zadnjem trenutku, bez prethodne najave, ili pak da čekate unedogled na aerodromu da vaš let napokon krene.

U slučaju da je to čekanje više od tri sata, imamo način za vas da "naplatimo" to čekanje avio-agencijama i da bar nešto dobijete za pretrpljenu muku, a nije mala suma u pitanju.

Iako svaka avio-kompanija ima svoja pravila i propise, postoje ona kojih se moraju pridržavati, a neka od njih se odnose upravo toga na koliku odštetu imaju pravo oštećeni putnici.

Aerodrom
Aerodromfoto: Nemanja Nikolić

Za letove koji su odloženi ili otkazani nadoknada može da bude od 250 do 600 evra, a to na koliko novca imate pravo zavisi od toga koliko je udaljena destinacija na koju idete.

Koliku naknadu možete da očekujete?

  • Za put do 1.500 kilometara nadoknada je 250 evra
  • za letove od 1.500 do 3.500 kilometara odšteta je 400 evra
  • a za letove duže od 3.500 kilometara je 600 evra.

Postoje izuzeci od ovoga, a to je u slučaju strašnih neplaniranih vremenskih nepogoda, nestabilnosti, štrajkovima ili visokom stepenu rizika, kada kompanije mogu da traže olakšice za plaćanje odštete.

Kompenzacije nema ako je putnik blagovremeno obavešten, a to znači da mu je odlaganje leta najavljeno 14 dana pre leta, ili ako je obavešten o promeni leta 7 do 14 dana pre poletanja, a novo vreme poletanja se ne razlikuje za više od dva sata.

VAŽNO! Vreme kašnjenja leta se računa u odnosu na vreme sletanja, a ne na vreme poletanja.

Usluge "pomoćnika"

Sve poplarnija usluga "pomoćnika" je tu da vam u potpunosti olakša prijavu odloženog leta. Oni se bave svim pravnim poslovima oko pisanja žalbi, pa je na vama samo da sedite i čekate da vam novac legne na banku. Oni će vas obaveštavati o celoj situaciji i tome kako se odvija. Za ovo oni dobijaju 30 do 35 posto novca, u zavisnosti od kompanije. Međutim, dobra stvar je da u slučaju da se vaš zahtev ne odobri (a to je malo verovatno) ne morate da im platite ništa.

Sam proces je dosta jednostavan, morate da popunite neke osnovne informacije (vreme poletanja i sletanja aviona, broj aviona kojim ste krenuli, kao i podatke iz pasoša i ljude koji su sa vama kupovali ukoliko ste zajedno kupili karte).

Važno! Na internetu možete naći nekoliko kompanija koje se bavi ovom uslugom, pa se možete malo više raspitati o uslovima koje nude i koliko je naplaćuju.

Neophodne informacije:

  • Broj leta
  • Slika Pasoša
  • Slika vaše avionske karte/ boarding karte
  • Izjava saglasnosti
  • Potpis
  • Broj računa u banci

Potom se potpisuje izjava koju će vam poslati na mejl da im dostupate da vas zastupaju i onda samo sedite i čekate. Za naplatu obično treba oko dva meseca, nekad manje nekad više.

Ono što je dobro je da kasnije oni sami krenu da šalju poruke na mejl ukoliko primete da vam je neki let odgođen.

Mejl potvrde
Mejl potvrde foto: Privatna arhiva

Iz ličnog iskustva

Do sada sam nekoliko puta putovala sa nesrećnim odlaganjima od tri i više sati, a uz pomoć jednog "avio pomoćnika" svaki put smo dobili adekvatnu kompenzaciju. Recimo, iako nije mnogo duži put od onog do Rima, razdaljina je bila 1530 km, pa smo imali pravo na veću kompenzaciju od 600 dolara po osobi.

Možete uplatiti i pro paket koji bi vam vraćao novac u celosti, što je odlična opcija ukoliko često putujete, jer će vam se isplatiti već nakon prve odgode.

Iako nije idealno provoditi 6+ sati na aerodromu, dobro je znati da to čekanje neće biti uzaludno i da čete dobiti kompenzaciju za njega.

Bonus video:

00:16

Posle drugog pokušaja, avion iz Istanbula za Pariz, uspešno je sleteo na aerodrom Nikola Tesla

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.